​DZIEŃ ZDROWEGO ŻYWIENIA 

8 listopada odbył się DZIEŃ ZDROWEGO ŻYWIENIA pod hasłem „Zdrowe Żywienie to Mądre Myślenie!”, który zorganizowali nauczyciele wychowania fizycznego, chcąc promować wśród uczniów zdrowe żywienie, przygotowywanie racjonalnych i zbilansowanych posiłków oraz pokazać zdrową i ekologiczną żywność a także kształtować nawyk spożywania owoców, warzyw i nabiału.

W dniu 8 listopada przypada „Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania” a uczniowie mogli spróbować m.in.

  • kiszonego kalafiora i buraka
  • pełnoziarnistego chleba z pastą hummus
  • smoothe bananowego z kiwi
  • świeżo wyciskanego soku z marchwi i jabłka
  • świeżo wyciskanego soku z grejpfruta
  • świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
  • soku z buraka

Dodatkowo dostępne było stoisko z wodą mineralną, serwowaną z cytryną i limonką. Uczniowie mieli możliwość obliczenia swojego dziennego zapotrzebowania na wodę oraz dowiedzieć się jakie właściwości zdrowotne ma woda z cytryną.

Hasła dnia:

  • SŁODYCZE I FAST FOODY TO POTWORY, NIE JEDZ ICH, JEDZ POMIDORY
  • JABŁKA, ŚLIWKI I MALINY TO DLA WSZYSTKICH WITAMINY
  • JEDZ WARZYWA I OWOCE, A DOSTANIESZ SUPER MOCE
  • SPORT I WODA TO DLA WSZYSTKICH JEST URODA
Share This
Skip to content